Действие на сребърните йони

Още от древността, макар и без да знаят защо, хората са разбрали, че ако държат храната и водата си в сребърни съдове, те няма да се развалят и ще стоят свежи по дълго време. Днес след множество научни и клинични изследвания са ясни механизмите на действие на среброто, неговите ефекти и начините, по които то може да бъде използвано за запазване здравето и живота на хората.

Положително заредените сребърни йони имат много силен афинитет (т.е. привличане) към някои бактериални и вирусни ензими, като се свързват с тях и блокират действието им. По този начин се нарушава метаболизма на микроорганизмите и те бързо загиват.Интересен е фактът, че среброто има бактерицидно действие и върху полирезистентни щамове, които са устойчиви на всички познати на медицината синтетични антибиотици. Към неговото действие болестотворните причинители не могат да развият толерантност, така че то остава ефективно при всякакви условия.

Това мощно антисептично действие на среброто е широко използвано за лечение на инфекции и за предотвратяване появата на такива при определени рискови условия. При тежки открити рани и изгаряния компресите, напоени в сребърен разтвор,предпазват от инфектиране на тъканите и спомагат за по-бързото им възстановяване. Подобни компреси се използват за покриване и на оперативни разрези, с цел по-бързо и по-чисто зарастване. При локални кожни дерматити се използват кремове с високо съдържание на сребърни йони, които намаляват раздразнението, премахват причинителя на възпалението и способстват за ускоряване на оздравителните процеси. Ефективно е както при гъбични и бактериални, така и при вирусни причинители. При инфекции на родовите пътища, в очите на новороденото се накапва разтвор на сребърен нитрат, за да се предотврати развитието на кератит, блефарит и др. При тежки системни заболявания като СПИН, холера, малария, сифилис и дори при наличието на туморни образувания, инжектирането на сребърен разтвор води до значително намаляване на симптомите и подобряване на състоянието. Под формата на инхалационен разтвор, среброто е полезно за третиране на белодробни инфекции и възпаления на дихателните пътища – туберкулоза,пневмонии, астма, бронхити и др. Приемано вътрешно като  колоиден разтвор, то лесно се усвоява от организма и не само го предпазва от различни заболявания, но и има детоксикиращ и очистващ ефект.  Освен това намалява дразненето на стомашната лигавица и оказва благотворен ефект върху всякакви стомашно-чревни разстройства.

При предозиране среброто се отлага в подкожната тъкан под формата на сулфидно съединение, което придава пепеляво-сив цвят на кожата. За постигането на този ефект обаче са необходими дози, многократно надвишаващи нормалния профилактичен или лечебен прием на сребърни продукти, така че употребата им практически не крие никакви рискове.

Блог