Какво е любовта?

Какво е любовта?

Истината е, че любовта не е просто абстрактно чувство. Любовта е поредица от химични процеси, които протичат в различни части на човешкия мозък. Какво е любовта от научна гледна точка?
Допамин. Освобождаването на допамин съпровожда всички удоволствия, които човек изпитва в живота си.

LiubovКъм тях се отнасят и страстта към хазарта, и употребата на наркотични вещества, и чувството към друг човек – любов. Недостигът на допамин е свързан със стрес, недоволство,  лошо настроение. За да избегнете дефицита му, не се пристрастявайте към хазарта и не злоупотребявайте с наркотични вещества, но не се страхувайте да се влюбите силно и да живеете пълноценно!
Окситоцин. Страстта, за съжаление, не може да продължи вечно, защото идва ред на хормона окситоцин. Той охлажда страстите,  регулира ги и води до по-сериозно ниво на отношения. Именно този хормон от една страна малко „отрезвява“ влюбените от първите силни чувства, но от друга събужда между тях чувства на нежност и грижа. Не случайно наричат окситоцин хормонът на вярността, защото няма по-хубаво от това да се насладиш на прегръдката на любим човек.
Тестостерон. Тестостеронът е хормонът, който контролира сексуалната активност и „дозата“ на преживяването по време на страстното влюбване. При жените се произвежда в по-малки количества, отколкото при мъжете.
Норадреналин. Именно този хормон се произвежда у човек, когато се опитва да скрие чувствата си. Треперене коленете, подкосяване на краката и световъртеж при приближаваш до човека, в който си влюбен – всичко това са трикове на норепинефрин!
Адреналин. Повишава нормалните способности на човека. При влюбениете нивото му се повишава, което води до състояние на вдъхновение и усещане, че могат да „преместят планини“.
Ендорфини. Хормони на щастието, на мира и удовлетворението. Те се освобождават по време на физически контакт с обекта на любовта. Носят на влюбениете чувство за благополучие и сигурност. Достатъчното количество ендорфини прави хората не само щастливи, но и по-силни, енергични, целенасочени.
Не всички учени се придържат към химическата концепция за любовта. Британските биолози Андреас Бартелс и Семир Зеки вярват, че любовта е специфична активност на човешкия мозък. Те изследват мозъка на седемнадесет „лудо влюбени“ доброволци. Просто им показват снимките на любимите хора. При всичките седемнадесет човека, при поглеждане на снимката на любимия човек, се активизирали четири активни зони на главния мозък, които оставали в покой, когато им показвали фотографиите на приятели и непознати. Две от тези зони са разположени в тази част на мозъка, която се активира при получаване на „смехотворни“ вещества. Другите две – в частта на мозъка, която се активира, когато човек получава емоционална награда.
Но, дори от научна гледна точка любовта да е просто свръх доза хормони, важното е, че тя преобразява човека, кара го да прави странни неща и го зарежда с положителни емоции. Много хора изразяват любовта си в произведения. Благодарение на това прекрасно чувство в света има чудесни картини, стихотворения и литературни творби. И, благодарение на това прекрасно чувство, казват, че влюбените са окрилени.

Блог