Какво представляват пробиотиците

Пробиотиците стават все по-популярни, но всъщност малко хора са запознати с истинската им същност и ефектите от тяхното приложение. Думата произлиза от латинската представка „pro” – за, и гръцката дума „bios”  – живот (букв. пораждащи и подпомагащи живота). Според утвърдената дефиниция на Световната Здравна Организация (WHO), пробиотиците представляват „ живи микроорганизми, които приети в определени количества, носят здравни ползи за гостоприемника”. Идеята за подобно приложение на бактериите датира още от началото на 20в., когато руският биолог и нобелов лауреат Илия Мечников предполага, че е възможно болестотворните микроби в червата да се заменят с полезни такива чрез консумация на ферментирали храни. За да имат положителен ефект обаче, бактериите трябва да бъдат безопасни за здравето и да достигат живи тази част от храносмилателния тракт, в която могат да бъдат използвани. Това се постига чрез обвиването им в резистентни на стомашния сок капсули или чрез поставянето им в летаргично състояние посредством различни технологични процеси.

Това, с което пробиотиците са известни, е тяхното положително действие върху чревната флора след употребата на антибиотични препарати. При 20% от хората, подложени на антибиотична терапия, се наблюдава нарушение във въглехидратния метаболизъм на червата и намалена резорбция на късоверижни мастни киселини, което води до осмотично задържане на вода в чревния лумен и развитие на диария. Пробиотиците подпомагат усвояването на  излишните вещества и така възстановяват равновесието, като бързо елиминират причините за чревното разстройство. Подобен е ефектът им при гастроентерити с различна етимология и при синдрома на лениви черва, като подобряват оползотворяването на нутриентите и способстват нормалното очистване на храносмилателния тракт.

С това обаче далеч не се изчерпват ползите от приемането на пробиотици. Те произвеждат необходими за организма вещества като вит.К, вит.В12 и фолиева киселина, както и някои ензими. Подобряват лактозната толерантност при хора с пълна непоносимост към лактоза, като правят възможна консумацията на ограничени количества мляко и млечни продукти. Допълват стандартната терапия при лечение на стомашни и дуоденални язви, като се предполага, че действат директно върху основния причинител на проблема – бактерията Helicobacter pylori. Имат изразен имуномодулаторен ефект, като увеличават концентрацията на продуциращите имуноглобулин А кръвни клетки, както и тази на клетките-естествени убийци (T-killer cells). Подобряват реакцията на организма към ваксини и изострят способността му да отговаря на дразнители, като увеличават способността за бързо и ефективно  разпознаване и елиминиране на болестотворните причинители. Пробиотиците оказват въздействие и върху сърдечно-съдовата система, като понижават кръвното налягане чрез отделяне в кръвта на АСЕ-инхибиторни пептиди. Също така,те подобряват отношението между „добрия” и „лошия” холестерол (HDL/LDL ratio) и намаляват общите серумни нива на холестерола с 4-5%. Този механизъм на действие е свързан с усвояване на жлъчните киселини в червата и предотвратяване на обратното им всмукване в кръвта под формата на холестеролови молекули.

Приемани по време на бременност и кърмене, пробиотиците десенсибилизират детския организъм и намаляват риска от кожни алергии в по-късна възраст, предпазват от остри възпаления на дихателните пътища и от образуването на зъбни кариеси.

Блог